skip to Main Content

Edat antiga 1 de gener

153 aC. ROMA. Els cònsols romans comencen per primera vegada el seu any de mandat.

49 aC. ROMA. Les decisions del senat evidencien les intencions de Gneu Pompeu Magne de desfer-se de Juli Cèsar per poder governar tranquil·lament tot sol. Gai Juli Cèsar, que ha estat destituït, accepta de deixar el càrrec –si Pompeu, que té un exèrcit prop de la capital, fa el mateix– i torna cap a Roma amb les seves tropes.

45 aC. ROMA. Juli Cèsar decideix la creació d’un nou calendari, l’anomenat calendari julià, que canvia el començament de l’any de l’1 de març per l’1 de gener, i estableix el concepte d’any de traspàs, amb un any civil mitjà de 365,25 dies.

42 aC. ROMA. Juli César és divinitzat pel senat.

38 aC. ROMA. El triumvir Octavi, amb motiu de un nou impost aplicat pels romans a la sotmesa població de la península ibèrica, estableix aquesta data com l’inici a la Hispània de la Pax Romana i del primer any de l’anomenada era Hispànica, o dels Cèsars, en un calendari que hi seria utilitzat fins al segle XIV, quan s’adoptaria el còmput dels anys des del naixement de Crist (dC), fent servir la sigla AD, Anno Domini.

89. IMPERI ROMÀ. Sollevament de les legions de Germània, les quals, sostingudes pel senat, que es veu menyspreat per Domicià, nomenen emperador Antoni Saturní, Antonius Saturninus, governador de la Germània Superior. Un cop dominada la rebel·lió i sotmès Saturní, Tit Flavi Domicià accentua la seva política autoritària.

193. IMPERI ROMÀ. Comença l’any dels quatre emperadors. El senat, reunit abans de l’alba, proclama emperador el prefecte de la ciutat de Roma, Publi Helvi Pertinax, Publius Helvius Pertinax (Alba Pompeia, Ligúria 1.8.126 – Roma 28.3.193), per substituir Marc Aureli Còmmode.

274. IMPERI GAL. El darrer governador romà de la Gàlia, Gai Pius Esuvi Tètric, Gaius Pius Esuvius Tetricus, Tètric I, i el seu fill Tètric II, han iniciat un consolat conjunt.

379. IMPERI ROMÀ D’ORIENT. Mor a Cesarea (el Pont) sant Basili el Gran (n. v 329), arquebisbe de Cesarea, metropolità de Capadòcia i exarca del Pont.

404. IMPERI ROMÀ D’OCCIDENT. Es disputa la darrera competició coneguda de gladiadors.

Any -2335 Sumer. El rei Sargon I el Gran d'Accad, fundador de la I dinastia semita d'Accad
Edat antiga 2 de gener
Back To Top
Close search
Cercar