skip to Main Content

Edat antiga 1 de maig

37. Imperi Romà. Amenaçada pel seu nét Calígula, es pren un verí i mor a Roma la filla petita de Marc Antoni i d’Octàvia, Antònia Menor, o Antònia la Jove (n. 31.1.36 aC).

305. Imperi Romà. Abdicació dels augusts de la tetrarquia. Dioclecià a Nicomèdia (Bitínia) i Maximià a Milà deixen el govern als seus fills adoptius, els cèsars Gai Galeri Valeri Maximià i Constanci I dit Clor, els quals esdevenen coemperadors. Marc Aureli Valeri Maxenci, Marcus Aurelius Valerius Maxentius (? v 278 – Roma 312), fill de Maximià i gendre de Galeri, és descartat de la successió i és el pastor Maximí Daia, Galerius Valerius Maximinus Daia (Il·líria 20.11.270 – Tars, Cilícia, agost 313), nebot de Galeri, qui és nomenat cèsar i a qui són assignades les diòcesis d’Orient i d’Egipte. Flavi Valeri Sever, Flavius Valerius Severus (Il·líria ? – Tres Tabernae, Germània Superior 307), fill adoptiu de Constanci Clor, és nomenat cèsar i rep el control de la Pannònia, Itàlia i Àfrica. Gai Aureli Valeri Dioclecià, desgastat pel treball, es retira a l’immens palau fortalesa que s’havia fet construir a la costa dàlmata de l’Adriàtica.

408. Imperi Bizantí. Mort de l’emperador Arcadi (n. v 377). Comença el regnat del seu fill Teodosi II, Flavius Theodosius iunior (Constantinoble 10.4.401 – ? 28.7.450). Amb només 7 anys, Teodosi II deixa el govern en mans del prefecte Antemi. Més tard s’ocuparia de la regència la germana de l’emperador, Pulquèria (Constantinoble 19.1.399 – Constantinoble, juliol del 453).

Edat antiga 30 d'abril
Edat antiga 2 de maig
Back To Top
Close search
Cercar