skip to Main Content

Edat antiga 4 de setembre

400. IMPERI ROMÀ D’OCCIDENT. Clausura del primer concili de Toledo, Toletum (la Cartaginense), en el qual s’ha disposat que sigui negada la comunió als homes casats que tinguin una o més concubines. Sant Innocenci (Albano, Campània ? – Roma 12.3.417), ha notificat als assistents una queixa dels bisbes de Tàrraco contra el bisbe Minici, el qual ha ordenat un bisbe a Girona contra la voluntat del poble.

422. IMPERI ROMÀ D’OCCIDENT. Mor a Roma el papa sant Bonifaci I (n. Roma ?). Elegit l’any 418 havia accentuat la primacia del bisbe de Roma –en suprimir el vicariat papal d’Arle– i mantingut a Orient la del de Tessalònica.

476. IMPERI ROMÀ D’OCCIDENT. Ròmul Augústul, últim emperador d’Occident, encara molt jove, és deposat i exiliat pel cabdill Odoacre, el qual es proclama rei d’Itàlia. Odoacre envia a Constantinoble les insígnies imperials perquè Zenó, l’emperador d’Orient, el reconegui com a patrici. Zenó el remet a l’emperador legítim d’Occident, Juli Nepos, que s’havia refugiat a Dalmàcia, però Odoacre es nega a posar-s’hi en contacte. Odoacre només pot governar Itàlia en nom de l’únic emperador, el bizantí Zenó. És la fi de l’Imperi Romà d’Occident.

Edat antiga 3 de setembre
Edat antiga 5 de setembre
Back To Top
Close search
Cercar