skip to Main Content

Edat antiga 9 de juny

411 aC, GRÈCIA. Segona guerra del Peloponès. Un cop d’estat enderroca el govern democràtic d’Atenes. Es fa amb el poder l’oligarquia dels quatre-cents.

53 aC. ROMA. El general i polític romà Marc Licini Cras (v 115 aC), procònsol de Síria, és derrotat a la batalla de Carra i assassinat pel general part Surena quan es disposava a signar un tractat. El qüestor Gai Cassi Longí, Gaius Cassius Longinus (? – prop de Filipos, Macedònia 23.10.42 aC), es fa càrrec del comandament de l’exèrcit.

53. IMPERI ROMÀ. L’emperadriu Agripina la Jove fa que el seu fill Luci Domici Ahenobarb, el futur Neró, es casi amb Clàudia Octàvia (Roma març 40 – illa Pandatària 9.6.62), filla de l’emperador Claudi I i de Messalina.

62. IMPERI ROMÀ. L’emperador Neró, que ha repudiat la seva jove esposa Clàudia Octàvia (n. Març 40), acusada falsament d’adulteri per Ofoni Tigel·lí, n’ha ordenat la mort. Clàudia Octàvia és assassinada a l’illa Pandatària, a la mar Tirrena.

68. IMPERI ROMÀ. L’emperador Neró Claudi Cèsar August Germànic, Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus (n. 15.12.37 dC), quan s’assabenta de l’èxit de les revoltes que s’han generalitzat per tot l’Imperi i de l’acceptació per la guàrdia pretoriana del nomenament de Galba a la Hispània, es fa matar a Roma pel seu secretari, el llibert Epafrodit, o Epaphroditus. Poc abans de morir, Neró exclama: Quabis artifex pereo! (Quin artista mor amb mi!).

373. IMPERI ROMÀ D’ORIENT. Mor a Edessa l’escriptor i doctor de l’Església sant Efraïm, o Efrem, Ἐφραὴμ o Ἐφραὶμ, el Siríac. (n. v 306)

Edat antiga 8 de juny
Edat antiga 10 de juny
Back To Top
Close search
Cercar