skip to Main Content

Edat antiga 10 de juliol

48 aC. ROMA. Gai Juli Cèsar a penes pot evitar una derrota catastròfica davant Gneu Pompeu Magne a la batalla de Dyrrhachium, Dirraquio, Durazzo o Durrës (ciutat portuària de la mar Adriàtica, fundada vers l’any 625 aC amb el nom d’Epidamnus pels antics habitants de l’illa de Corcira (Corfú) i pels grecs de Corint, que es troba a l’oest de l’actual Albània, prop de Tirana). Els 15.000 soldats de Juli Cèsar, que es dirigien cap a l’Epir per a enfrontar-se a Pompeu, han topat amb ell i 45.000 dels seus homes a Dyrrhachium. Malgrat la seva superioritat numèrica, Pompeu no s’ha decidit a prendre la iniciativa i ha estat Gai Juli Cèsar qui, amb l’ajuda de tropes de Marc Antoni, Marcus Antonius (Roma 14.1.83 aC – Alexandria 1.8.30 aC), ha atacat, però, en perdre 1.000 dels seus millors homes en el combat, Cèsar ha optat per retirar-se a Tessàlia.

138. IMPERI ROMÀ. Mor a Baiae (Campània) l’emperador Publi Eli Adrià (n. 24.1.76). Antoní Pius, Antoninus Pius, que havia estat adoptat per Adrià, és el nou emperador de Roma. Continuador de la política pacifista del seu predecessor, Antoní deixaria molt sanejades les finances de l’Imperi.

311. IMPERI ROMÀ. Sant Melquíades, Miltiades o Milciades (Àfrica ? – Roma 11.1.314), inicia el seu papat a Roma com a successor de sant Eusebi.

Edat antiga 9 de juliol
Edat antiga 11 de juliol
Back To Top
Close search
Cercar