skip to Main Content

Edat antiga 13 de setembre

509 aC. ROMA. A les idus de setembre (13 de setembre), es dedica a Júpiter un temple edificat al mont Capitolí de Roma.

490 aC. GRÈCIA. Primera guerra mèdica. Dels 150.000 perses de la flota del rei Darios I el Gran, ancorada a la badia de Marató –démos de la costa nord-est de l’Àtica–, enviada com a càstig contra els atenesos per la seva ajuda durant la rebel·lió de les ciutats jòniques, que ha destruït Erètria i ha deportat els seus habitants, i amb la qual pensava marxar sobre Atenes per a conquerir l’Hèl·lade, han saltat a terra, a la part nord de la plana de Marató, una expedició de 20.000 homes, comandats pel cap mede Datis. Se li oposa una falange de 11.000 soldats d’Atenes i de Platea, a les ordres del polític i estrateg Milcíades, dit el Jove, el qual, sense esperar els reforços espartans –que s’han negat a intervenir a causa de les antigues rivalitats entre els reis Cleòmenes I (? – ? 491 aC) i Demarat, o Demaratus, d’Esparta–, estén la seva línia a través d’una vall per tal de no ser envoltada pels flancs. Tot i afeblir el seu centre, les ales de la falange de Milcíades poden detenir l’atac de l’enemic, i més tard, un cop reunides les forces, desbaratar el seu centre.

81. IMPERI ROMÀ. L’emperador Flavi Vespasià Tit (n. 30.12.39) mor de la pesta a Roma, a causa de les molt freqüents visites als malalts. Comença el regnat despòtic de Tit Flavi Domicià, Titus Flavius Domitianus (Roma 24.10.51 – Roma 18.9.96), fill de Vespasià i germà de Tit. Domicià, que pren el títol de Dominus et Deus, optimitzaria la situació financera i assentaria les fronteres septentrionals d’Europa amb la fundació de colònies.

122. IMPERI ROMÀ. L’emperador Publi Eli Adrià, que visita la Britània, inicia la construcció de la muralla d’Adrià, des de la desembocadura del riu Tyne fins al golf de Solway, per tal d’impedir les incursions de pictes –individus d’un grup de tribus precèltiques establertes a Escòcia vers l’any 500 aC– i de caledonians –habitants de Caledònia, nom romà de la Britània situada al nord dels golfs Forth i Clyde (una part de l’actual Escòcia). Les obres finalitzarien l’any 127.

335. IMPERI ROMÀ. Consagració a Jerusalem, amb l’assistència de tres-cents bisbes, d’un gran santuari dedicat a Constantí I el Gran.

Edat antiga 12 de setembre
Edat antiga 14 de setembre
Back To Top
Close search
Cercar