skip to Main Content

Edat antiga 14 d’abril

43 aC. Roma. Marc Antoni, que té assetjat l’assassí de Juli Cèsar, el patrici Marc Juni Brut, a Mutina (Mòdena), és atacat simultàniament pels exèrcits consulars dirigits per Aule Hirci, Aulus Hirtius –general i historiador nascut vers l’any 90 aC– i Cai Vibi Pansa, Caius Vibius Pansa (n. ?). Marc Antoni derrota a la batalla de Forum Gallorum les tropes del cònsol Cai Vibi Pansa, que resulta mort en la lluita. L’exèrcit d’Aule Hirci manté les seves posicions i Marc Antoni prossegueix el setge sobre Mutina.

69. Imperi Romà. L’emperador Otó no pot evitar l’avanç de les forces de Vitel·li cap a Itàlia i és derrotat a Bedriacum, prop de Cremona, pels generals Caecina i Valens.

70. Imperi Romà. Flavi Vespasià Tit, fill de l’emperador Vespasià, posa setge a Jerusalem, capital dels jueus, amb quatre legions romanes.

216. Pàrtia. Neix a Mardinu (Babilònia) el futur predicador Mani, Manes o Manichaeus (=> 26.2.277), conegut per l’Apòstol de la Llum i el Suprem Il·luminador, fundador del maniqueisme.

Edat antiga 13 d'abril
Edat antiga 15 d'abril
Back To Top
Close search
Cercar