skip to Main Content

Edat antiga 18 de setembre

14. IMPERI ROMÀ. Tiberi I no adopta el títol d’imperator i queda només amb la regència que havia obtingut per l’acumulació de títols dels anys anteriors.

53. IMPERI ROMÀ. Neix a Itàlica (la Bètica) el futur emperador Marc Ulpi Trajà, Marcus Ulpius Trajanus (=> 9.8.117), dit l’Òptim, fill d’una família rica de la província.

96. IMPERI ROMÀ. L’emperador Tit Flavi Domicià (n. 24.10.51) és assassinat a Roma per una conjuració encapçalada per la seva esposa Domitia Longina, filla de Gneu Domici Corbul, dos prefectes pretorians i diversos oficials de palau. El mateix senat proclama Marc Cocceu Nerva primer emperador de la dinastia Antonina, amb qui s’inicia l’època d’or de la Roma Imperial. Desapareixen les turbulències del regnat de Domicià i la pau tornaria a l’Imperi després dels enfrontaments entre el senat i l’exèrcit que seguirien a la seva mort. El senat recobraria una gran part del poder que li havia estat usurpat per Domicià.

324. IMPERI ROMÀ. Comença el regnat en solitari de Constantí I el Gran. Convertit en sobirà únic, gràcies al suport dels cristians, restableix la unitat de l’Imperi i el cristianisme esdevé la religió de l’estat. S’inicia la construcció de Constantinoble sobre l’antiga Bizanci.

Edat antiga 17 de setembre
Edat antiga 19 de setembre
Back To Top
Close search
Cercar