skip to Main Content

Edat antiga 19 de juny

240 aC. GRÈCIA. L’astrònom, geògraf i matemàtic grec Eratòstenes considera la circumferència de la Terra i en fa el primer mesurament per graus.

325. IMPERI ROMÀ. El concili de Nicea reconeix el lloc preeminent del bisbe d’Alexandria en l’estructuració eclesiàstica d’Orient i accepta la seva autoritat sobre Egipte, Líbia i la Pentàpoli. Fins ara alguns bisbes, gràcies a la successió apostòlica de la seva seu, exercien la funció de patriarcat sense tenir-ne el títol. A més a més del patriarcat d’Alexandria –i el de Roma, amb jurisdicció sobre Roma–, també és reconegut el d’Antioquia sobre l’Àsia Menor.

325. IMPERI ROMÀ. Les agapetes –també conegudes amb el nom de subintroductae–, dones que a la primitiva Església cristiana d’Antioquia i Bizanci, entre altres llocs, convivien associades amb un home i compartien amb ell un ideal de perfecció, són desautoritzades pel concili de Nicea, per raó dels perills inherents.

325. IMPERI ROMÀ. La fixació de la data de la Pasqua havia comportat fins ara serioses dificultats. El concili de Nicea decideix que sigui el diumenge que segueix el primer pleniluni després de l’equinocci de primavera (actualment el 21 de març).

Edat antiga 18 de juny
Edat antiga 20 de juny
Back To Top
Close search
Cercar