skip to Main Content

Edat antiga 24 de juny

8 aC. IMPERI ROMÀ. Neix a Judea (Palestina) el futur profeta Joan Baptista, dit el Precursor (=> 29.8.29 dC), fill del sacerdot Zacaries i d’Isabel, i nebot de Maria, la mare de Jesús.

79. IMPERI ROMÀ. Mor a Roma l’emperador Vespasià (n. 17.11.9 dC). El succeeix el seu fill Flavi Vespasià Tit, Titus Vespasianus Augustus, que durant el seu breu regnat seria consagrat el famós Colosseu romà i hi hauria pau a l’Imperi. Flavi Vespasià Tit seria encomiat per la seva atenció envers els supervivents de Pompeia i Herculà.

238. IMPERI ROMÀ. Maximí el Traci (n. v 173), que tornava a Roma, és assassinat per les seves tropes a Aquileia, ciutat i port de l’Adriàtica que s’havia posat al costat del senat en la campanya contra ell.

474. IMPERI ROMÀ D’OCCIDENT. Juli Nepos (Dalmàcia ? v 430 – Salona 9.5.480), casat amb Verina –filla de l’emperador d’Orient Lleó I i de la seva esposa Aelia Verina–, havia estat enviat a Roma pel seu sogre Lleó I, abans de morir, amb la missió de destronar Flavi Gliceri, el qual no reconeixia com a emperador d’Occident. En desembarcar, Juli Nepos deposa Gliceri –aquest es rendeix sense oposició, prop de Roma– i es fa proclamar ell mateix 81è emperador. Juli Nepos és reconegut per Itàlia i per la resta de la Gàl·lia romana. El destituït Gliceri, obligat a consagrar-se a Déu, és nomenat bisbe de Salona, prop de l’actual Split (Croàcia).

Edat antiga 23 de juny
Edat antiga 25 de juny
Back To Top
Close search
Cercar