skip to Main Content

Edat antiga 25 d’agost

306. IMPERI ROMÀ. (19.8) És decapitat a Tàrraco (la Tarraconense) el personatge llegendari Magí de Brufaganya (n. ?). La seva festa se sol celebrar el dia 19. Hi ha moltes llegendes i tradicions lligades a la seva vida, com la que diu que féu brollar les anomenades fonts de Sant Magí, al peu del santuari. En la festaes reparteix aigua, duta en bótes, d’aquestes fonts. A Tarragona era el patró dels pescadors del barri del Serrallo.

383. IMPERI ROMÀ. El general d’origen hispànic Magne Clement Màxim, Maximus Magnus (? v 335 – Petrovio, Il·líria 28.8.388), ha estat proclamat emperador per les seves tropes, revoltades a Britània. Màxim ha travessat el canal, ha conquistat la Gàl·lia i ha fet de la ciutat de Trèveris (Trier), situada a la vall del Mosel·la, la seva capital.

383. IMPERI ROMÀ. L’emperador Gracià (n. v maig 359) –que havia donat el seu nom a l’actual ciutat de Grenoble, Gratianopolis és assassinat pels seus propis soldats a Lugdunum. Teodosi I, emperador de l’Orient, es veu obligat a pactar amb l’usurpador Màxim i reconèixer-lo august de la Gàl·lia, de la Britània i de la Hispània.

383. IMPERI ROMÀ. Les legions romanes inicien l’evacuació de la Britània.

450. IMPERI BIZANTÍ. Marcià I o Marcian (Tràcia 396 – Constantinoble 27.1.457) és el nou emperador d’Orient. Marcià havia estat capità de la guàrdia, tribú i senador. En morir Teodosi II es va casar amb la germana i successora d’aquest, Pulquèria, primogènita d’Arcadi.

450. IMPERI BIZANTÍ. Àtila requeriria Marcià el pagament del tribut anual establert i el nou emperador d’Orient s’hi negaria rotundament.

471. IMPERI BIZANTÍ. El 25 d’agost mor sant Genadi I, Gennadius (n. ?), 21è patriarca de Constantinoble.

471. IMPERI BIZANTÍ. Acaci, Acacius (? – ? 488), és nomenat patriarca de Constantinoble.

471. IMPERI BIZANTÍ. Una conspiració organitzada pels isauris i per l’emperador Lleó I el Gran, que culmina amb l’assassinat del general romà d’origen alà Aspar, Flavius Ardaburius Aspar, i del seu fill Ardabur, acaba amb el domini germànic en la política de l’imperi oriental.

Edat antiga 24 d'agost
Edat antiga 26 d'agost
Back To Top
Close search
Cercar