skip to Main Content

Edat antiga 30 d’abril

175. Imperi Romà. El comandant de les forces militars romanes a les províncies orientals, general Gai Avidi Cassi, Caius Avidius Cassius (Cyrrhus, Síria ? – ? juliol 175), fill de Caius Avidius Heliodorus, que havia estat un alt funcionari d’Adrià, aquest mes d’abril s’ha proclamat ell mateix emperador d’Orient.

313. Imperi Romà. Maximí Daia (n. 20.11.270) envaeix els dominis de Licini a Tràcia, però és derrotat a Tzurulum, a l’est d’Adrianòpolis, i forçat a retirar-se cap a l’interior d’Anatòlia, on emmalalteix. El mes d’agost moriria a Tars (Cilícia). Licini afegeix tot l’Imperi de l’Orient als seus dominis.

363. Pèrsia. L’emperador romà Flavi Claudi Julià, després de destruir la ciutat de Firuz Shapur, Perisapora –fundada l’any 350 per Sapor II a la part oriental de l’Eufrates–, ha forçat el pas del riu Tigris per tal de repel·lir els perses que fustigaven les bases avançades dels romans.

472. Imperi Romà d’Occident. El patrici Ricimer –conegut creador d’emperadors– desaprovava l’actuació de Procopi Antemi arran de la desfeta total de l’expedició planejada per aquest i per l’emperador d’Orient, Lleó I el Gran, contra els vàndals del Nord d’Àfrica. Ricimer ha retingut l’emperador Procopi Antemi a Roma i ha col·locat en el seu lloc el senador Olibri, Olybrius (? – ? 2.11.472), casat amb Placídia, la filla de l’emperador Valentinià III.

Edat antiga 29 d'abril
Edat antiga 1 de maig
Back To Top
Close search
Cercar