skip to Main Content

Edat antiga 31 de gener

69 aC. EGIPTE. Aquest mes de gener ha nascut a Alexandria la futura reina Cleòpatra VII Filopàtor o Thea Philopator –deessa que estima el seu pare– (=> 12.8.30 aC), filla de Ptolemeu XII Auletes.

62 aC. ROMA. Aquest mes de gener, el patrici romà Luci Sergi Catilina, Lucius Sergius Catilina (n. 109 aC) ha mort a la batalla de Pistoia (Etrúria).

36 aC. ROMA. Neix a Atenes la filla petita de Marc Antoni i d’Octàvia, Antònia Menor, o Antònia la Jove (=> 1.5.37 dC).

27 aC. IMPERI ROMÀ. En virtut de la reorganització administrativa ordenada per August, encarregat del proconsolat de totes les províncies amb legions acantonades i que ha pres el comandament de tot l’exèrcit, la Hispània queda dividida en tres províncies. La Ulterior es distribueix en dues noves províncies: la Bètica i la Lusitània. La Citerior es converteix en la província Tarraconense, amb la capital a Tàrraco, a la qual s’hi incorporen les Illes Balears. La Bètica és província senatorial i la Lusitània i la Tarraconense ho són imperials.

27 aC. IMPERI ROMÀ. La província Tarraconense és dividida en set convents, o conventus, que són demarcacions per a l’administració de justícia, el culte imperial i la recaptació fiscal, així com districtes de cens, reclutament de tropes i realització d’obres públiques.

40. IMPERI ROMÀ. Cneu Domici Ahenobarb (n. 11.12.17 aC) ha mort quan el seu fill Luci Domici (el futur Neró) tenia tres anys. La seva vídua, Agripina la Jove, ha estat enviada a l’exili per ordre imperial.

314. IMPERI ROMÀ. Silvestre I (Roma ? – Roma 31.12.335), confessor de la fe durant la darrera persecució, esdevé el primer papa després de l’edicte de Milà.

414. REGNE VISIGÒTIC. Aquest mes de gener, el rei Ataülf s’ha establert una cort a Narbona i s’ha casat segons el costum romà amb la germana de l’emperador Honori, Gal·la Placídia, que havia estat obligada a seguir els visigots durant les seves expedicions.

447. IMPERI BIZANTÍ. Un seguit de terratrèmols que durarien en fins al mes d’abril, assolen Constantinoble. Les pluges torrencials que els acompanyen destrueixen les muralles, que han de ser reconstruïdes més sòlides ràpidament.

Edat antiga 30 de gener
Edat antiga 1 de febrer
Back To Top
Close search
Cercar