skip to Main Content

Edat antiga 31 de març

426 aC. Grècia. Aquest mes de març es representa a Atenes la comèdia Els babilonis d’Aristòfanes, sàtira mordaç contra el demagog Cleó, que després de la mort de Pèricles dirigeix la lluita contra Esparta a la segona guerra del Peloponès. Cleó, en sentir-se ofès, cita el comediant Cal·lístrat –amic d’Aristòfanes, que ha firmat l’obra– davant del consell dels cinc-cents i l’acusa d’alta traïció per atacar les institucions democràtiques dels atenesos. Aristòfanes acudeix al tribunals acompanyant el seu amic i Cleó s’assabenta que és ell l’autor de la crítica. Aristòfanes, però, no és condemnat.

46 aC. Àfrica. Gai Juli Cèsar s’ha fet amb el control de totes les províncies romanes d’Àfrica i reedifica Cartago com a colònia romana amb el nom de Colonia Iulia Concordia Carthago.

40. Imperi Romà. Aquest mes de març ha nascut a Roma la futura emperadriu Clàudia Octàvia (=> 9.6.62), filla de l’emperador Claudi I i de Messalina.

68. Imperi Romà. El governador de la província de Lugdunensis (Gàl·lia), Gai Juli Víndex, s’ha revoltat contra l’emperador Neró. Aquesta rebel·lió seria seguida per altres alçaments a la Hispània, Àfrica i Egipte.

250. Imperi Romà. Neix el futur emperador Constanci I Clor, Aurelius Valerius Constantius. (=> 25.7.306)

274. Imperi Romà. Luci Domici Aurelià sotmet i captura Tètric I i Tètric II, el darrers governador romans de la

Gàl·lia, quan es dirigien al sud. La batalla s’ha lliurat prop de Catalaunos (Châlons-sur-Marne), però els soldats han seguit lluitant i les baixes dels dos costats han sigut importants. Més endavant seria restituïda a Tètric I la dignitat de senador, sortiria nomenat corrector de la Lucània, i Tètric es dirigiria a Aurelià com a camarada o col·lega.

307. Imperi Romà. Constantí I, august de l’Imperi de l’Occident, que s’ha divorciat de Minervina, es casa amb Fausta Flàvia Màxima (? 289 – ? 326), filla del retirat emperador Maximià.

397. Amèrica del Nord. Neix K’uk B’alam I (=> 435), futur sobirà maia fundador de la dinastia dels senyors de Palenque, o B’aakal.

457. Regne Visigòtic. El rei Teodoric II surt de Mèrida amb el seu exèrcit, camí de les Gàl·lies. Durant la marxa tenen efecte saqueigs en algunes localitats. Els visigots deixen a la península destacaments de tropes permanents.

Edat antiga 30 de març
Edat antiga 1 d'abril
Back To Top
Close search
Cercar