skip to Main Content

edat antiga 31 de desembre

69. IMPERI ROMÀ. Aquest any ha estat remodelada la part alta de la ciutat de Tàrraco (la Tarraconense).

192. IMPERI ROMÀ. L’emperador Marc Aureli Còmmode (n. 31.8.161) mor estrangulat a Roma per un atleta, a instàncies de la seva amant Màrcia i dels seus mateixos servidors.

335. IMPERI ROMÀ. Mor a Roma el papa Silvestre I (n. ?), ordenador de la litúrgia.

406. GÀL·LIA. El general romà Flavi Estilicó deté a Trèveris, ciutat situada a la vall del riu Mosel·la, els vàndals, els sueus, els alans i els burgundis, tots els quals, després de travessar el Rin, gelat, es dirigien cap a la Gàl·lia, fugint dels huns. En la batalla mor Godegisel (n. ? 359), rei dels vàndals asdings, que és succeït pel seu fill Gunderic (Germània 379 – Hispalis 428).

410. IMPERI ROMÀ D’OCCIDENT. Aquest mes de desembre, el rei visigot Alaric I (n. v 370) ha mort a prop de Cosenza, al sud d’Itàlia, quan es disposava a passar a l’Àfrica. És enterrat al llit del riu Basentus i el seu cunyat Ataülf (? – Bàrcino 415), que l’acompanyava en l’expedició, esdevé el nou rei dels visigots.

456. REGNE VISIGÒTIC. El rei sueu Requiari, presoner del visigot Teodoric II, ha estat mort a Porto. La corona sueva, pretesa per Frantà (? – ? 457), Maldràs (? – ? 459), Frumari (? – ? 463) i Requimond (? – ? 463), passa al primer d’ells.

Edat antiga 30 de desembre
Back To Top
Close search
Cercar