skip to Main Content

Edat mitjana 26 de març

717. ASTÚRIES. El noble visigot Pelagi o Pelai (? – Cangas de Onís 737), fill del duc Fàfila de Cantàbria i antic cavaller de la guàrdia dels reis visigots Vítiza i Roderic, que havia estat retingut pels sarraïns a Còrdova com a ostatge, va aconseguir fugir a Astúries i refugiar-se a les serres que davallen dels Picos de Europa. Allí Pelagi, convertit pels àsturs en llur cabdill, ha reunit els refugiats i els naturals, i es posa al capdavant de la rebel·lió contra el domini musulmà. Pelagi seria proclamat el primer rei d’Astúries, a petició de cinc-cents dinou nobles.

752. REGNE DE LLOMBARDIA. El diaca Esteve (Roma ? – Roma 26.4.757) és consagrat papa a Sant Joan del Laterà amb el nom d’Esteve III. L’any 756 seria el primer sobirà temporal dels nous Estats Pontificis.

927. CALIFAT ABBÀSSIDA DE BAGDAD. És executat a Bagdad el mestre sufí i escriptor persa Mansur al-Hallaj, o Mansur e Hallaj. Havia nascut a Tur (Pèrsia), vers l’any 858.

1027. ESTATS PONTIFICIS. Diumenge de Pasqua. El papa Joan XIX corona Conrad II emperador del Sacre Imperi Romanogermànic a Roma en presència dels reis de Dinamarca i de Borgonya.

1091. IMPERI ALMORÀVIT. Els almoràvits entren a Còrdova.

1199. FRANÇA. El rei d’Anglaterra Ricard I Cor de Lleó és greument ferit quan assetjava el castell de Chalus, al Llemosí (Occitània).

1211. PORTUGAL. Mor a Coïmbra rei Sanç I de Portugal, dit el Repoblador (n. 11.11.1154). El succeeix el seu fill i de Dolça, filla de Ramon Berenguer IV, Alfons II el Gras (Coïmbra 23.4.1185 – Coïmbra 25.3.1223).

1232. CORONA D’ARAGÓ. Arnau de Sant Benet, capellà del Temple, compra les cases del bisbe de Girona a la ciutat de Palma de Mallorca.

1244. CORONA DE CASTELLA. Concordat entre el rei Jaume I el Conqueridor i l’infant Alfons de Castella. Es firma el tractat d’Almirra, població propera a Biar (l’Alt Vinalopó, Alacant), que confirma el signat a Cazola l’any 1179 sobre la delimitació de les zones de conquesta dels regnes de Catalunya-Aragó i de Castella. Els territoris d’Alacant i Múrcia resten en mans de la corona castellana i Xàtiva (la Costera, València) passa al domini del rei català.

1251. CORONA D’ARAGÓ. Les corts de Barcelona confirmen l’infant Pere (València 1240 – Vilafranca del Penedès 2.11.1285), fill de Jaume I, com a hereu dels estats catalans i de les Illes Balears.

1269. CORONA D’ARAGÓ. Mor Alfons d’Aragó (n. ?), fill del futur rei Jaume II de Mallorca.

1326. CORONA D’ARAGÓ. Primera pedra de l’església del convent de Pedralbes, fundat per Jaume II i Elisenda de Montcada. Projectat per Ferrer Peiró, col·labora en la construcció el també arquitecte Domènech Granyer.

1344. CORONA DE CASTELLA. El rei Alfons XI s’empara d’Algesires (Cadis) després d’un setge de gairebé vint mesos, durant el qual s’han utilitzat, per primera vegada a la Península Ibèrica, tropes d’artilleria. La ciutat és incorporada a la corona de Castella.

1350. CORONA DE CASTELLA. El rei Alfons XI (n. 13.8.1311) mor de la pesta durant el setge de Gibraltar. El succeeix el seu fill i de Maria de Portugal, Pere, que puja al tron amb el títol de Pere I, dit el Cruel (Burgos 30.8.1334 – Montiel 23.3.1369), rei de Castella i Lleó. Pere I hereta la corona quan aquesta es troba en període de difícil situació política i ha de fer front a les conseqüències socials i econòmiques de la pesta negra.

1350. CORONA DE CASTELLA. Leonor de Guzmán y Ponce de León (? 1310 – Talavera de la Reina 1351), amant d’Alfons XI –amb qui havia tingut nou fills i una filla (dos d’ells, Pere i Sanç, van morir els anys 1330 i 1332), que es considera vídua, forma part de la comitiva que acompanya el cadàver del rei fins a Sevilla.

1371. ESCÒCIA. Robert II Stuart, successor del seu oncle David II, és coronat rei d’Escòcia a Scone. És l’iniciador de la dinastia dels Stuart. El seu regnat estaria presidit per les contínues pertorbacions nobiliàries. Malgrat haver estat presumpte hereu durant més de 50 anys, fins ara havia tingut poca influència en els afers militars i polítics

1372. CORONA D’ARAGÓ. Divendres Sant. Els camperols ataquen els jueus d’Inca (el Raiguer, Mallorca).

1395. CORONA D’ARAGÓ. Els jueus portuguesos Isaac Guidela i Abraham Baguali obtenen del lloctinent Berenguer de Montagut la llicència per a tenir sinagoga a Palma de Mallorca.

Edat mitjana 25 de març
Edat mitjana 27 de març
Back To Top
Close search
Cercar