skip to Main Content

Any 1113

16 d’abril. RÚSSIA. Mor a Vychegorod el príncep Sviatopolk II de Kíev (n. 1050). Malgrat no ser-li propícia la llei successòria, Vladímir II, dit Monòmac, fill de Vsevolod I i d’Irene de Bizanci, és elegit gran príncep de Kíev i de Nóvgorod gràcies a la seva valentia i intel·ligència en les campanyes conjuntes dels prínceps russos contra els invasors cumans i polovetsians.

24 d’agost. FRANÇA. Neix Jofre el Bell (=> 7.9.1151), futur comte d’Anjou i duc Jofre V Plantagenet de Normandia, fill de Folc V el Jove (Angers, País del Loira 1092 – Acre, Jerusalem 13.11.1143), comte d’Anjou i rei de Jerusalem, i d’Eremburga del Maine.

31 d’agost. PISA. Els actes de pirateria dels musulmans instal·lats a les Illes Balears contra les naus i les terres cristianes, dels quals també eren víctimes els pisans, han motivat l’organització d’una croada contra el regne de Mallorca. L’expedició, composta de 300 naus, ha salpat de Pisa i quan ha cregut desembarcar a l’illa, ho ha fet per error a les costes catalanes. El comte Ramon Berenguer III ha aprofitat la presència del pisans per a oferir la participació catalana en l’empresa. S’intensifiquen tant a Pisa com a Barcelona els preparatius de l’atac.

Altres esdeveniments del 1113

COMTATS CATALANS. El comte Ramon Berenguer III, rep de Dolça, la seva esposa, la total cessió dels drets sobre Millau, Gavaldà, Carlat i Provença. La casa de Barcelona esdevé una gran potència al migjorn francès.

TAIFA DE MAYURQA (Mallorca). Mor a Mallorca el poeta Abu Bakr Muhammad ibn Isa ibn Muhammad al-Lajmi al-Dani, Ibn al-Labbana (n. Dénia v 1045), considerat un dels més grans poetes andalusins del segle XI.

CAMBODJA. Suryavarman II (? – v 1150), fill del príncep Kshitindratitya i de Narendralakshmi, que ha vençut els seus rivals al tron, esdevé rei únic de Cambodja i reprèn l’edificació de l’obra mestra de l’arquitectura khmer, l’Angkor-Vat, l’elegància de la qual la situaria entre les realitzacions més grans del món.

Edat mitjana segle XII any 1112
Edat mitjana segle XII any 1114
Back To Top
Close search
Cercar