skip to Main Content

Any 1119

6 de gener. REGNE DE NAVARRA I ARAGÓ. El rei Alfons I el Bataller reconquereix Saragossa als àrabs després d’un llarg setge. La ciutat esdevé la nova capital del regne i es restaura el ritu cristià a la Seu de Sant Salvador, on estava instal·lada la mesquita major dels àrabs.

29 de gener. FRANÇA. Mor a Cluny (Borgonya) el papa Gelasi II, Giovanni da Gaetan. (n. v 1058)

2 de febrer. FRANÇA. L’arquebisbe de Viena, Guiu de Borgonya (? – Roma 13.12.1124), elegit papa a Cluny, adopta el nom de Calixt II.

9 de febrer. FRANÇA. Calixt II és coronat papa a la catedral de Cluny.

20 d’agost. FRANÇA. A la batalla de Brémule, on és derrotat per Enric I d’Anglaterra, duc de Normandia, Lluís VI el Gros, rei de França, perd el cavall i l’estendard i s’ha de refugiar al bosc.

Altres esdeveniments del 1119

COMTATS CATALANS. El papa Calixt II nomena Oleguer arquebisbe de Tarragona, sense abandonar, però, la direcció de la diòcesi de Barcelona. Oleguer inicia la construcció d’un temple dedicat a santa Tecla, patrona de Tarragona.

COMTATS CATALANS. El comte Ramon Berenguer III inicia el repoblament de les Garrigues i el baix Segrià, en un intent de flanquejar Lleida pel sud.

COMTATS CATALANS. Ramon Berenguer III aconsegueix que els taifes de Tortosa i València siguin tributaris del comtat.

REGNE DE NAVARRA I ARAGÓ. Alfons I el Bataller conquista la ciutat de Tarassona, a la vall del Queiles, on restaura la seu episcopal, i la de Tudela, a la dreta de l’Ebre, al lloc en què aquest conflueix amb el riu Queiles.

FRANÇA. A Tolosa de Llenguadoc, per tal de guanyar la voluntat dels tolosans, Guillem IX d’Aquitània i la seva muller Felipa Matilde havien beneficiat generosament l’Església local, però l’any 1117, després de la mort de Felipa, la posició de Guillem s’havia anat debilitant. Finalment, els homes de Tolosa reconeixen el comte Alfons I Jordà de Tolosa com a llur senyor natural.

FRANÇA. El comte Alfons I Jordà de Tolosa infeuda Roergue al vescomte Ricard I de Rodés.

FRANÇA. Al concili de Tolosa de Llenguadoc el papa Calixt II fa una crida a l’Església per a la lluita contra els heretges.

SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. Carles el Bo (Palestina v 1084 – Bruges o Brugge 2.3.1127) –fill de sant Canut, rei de Dinamarca, i nét, per part de mare, del comte de Flandes, Robert el Frisó–, senyor d’Aucre (1115) i comte d’Amiens (1117), esdevé comte de Flandes a la mort del seu cosí Balduí VII, el de la Destral, amb qui ha acabat la primera dinastia.

Edat mitjana segle XII any 1118
Edat mitjana segle XII any 1120
Back To Top
Close search
Cercar