skip to Main Content

Any 1158

11 de gener. SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. L’emperador Frederic I proclama el duc Ladislau II rei de Bohèmia.

23 de maig. REGNE DE LLEÓ. Els reis Sanç III de Castella i Ferran II de Lleó firmen el tractat de Sahagún (Lleó) per a repartir les zones de reconquesta dels territoris d’Al-Andalus i fixen la frontera entre els regnes de Castella i Lleó.

31 d’agost. CASTELLA. Mort a Toledo del rei Sanç III de Castella (n. 1133), dit el Desitjat. El succeeix Alfons VIII, dit el de les Navas (Sòria 11.11.1155 – Burgos 5.10.1214), fill seu i de Blanca de Navarra.

31 d’agost. FRANÇA. Es firma a Gisors (Eure, Alta Normandia) un tractat entre els reis Enric II Plantagenet d’Anglaterra i Lluís VII el Jove de França. Els dos sobirans acorden el matrimoni d’Enric el Jove (Londres 28.2.1155 – Martel, Guiena 11.6.1183) amb Margarida de França (París 26.11.1157 – Sant Joan d’Acre, Regne Llatí de Jerusalem 1197), la qual aportarà en dot les localitats de Gisors, Neaufles i el Vexin normand. 

23 de setembre. ANGLATERRA. Neix a Oxford el quart fill del rei Enric II i de la duquessa Elionor d’Aquitània, Jofre Plantagenet, futur Jofre II, duc de Bretanya. (=> 19.8.1186)

30 de novembre. SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. Frederic I Barba-roja ha convocat la segona dieta de Roncaglia (a prop de Piacenza), la més cèlebre i solemne de totes, en la qual han intervingut els grans senyors alemanys que acompanyen l’emperador, acampats a la riba esquerra del Po, i els senyors italians, juntament amb els cònsols i representants comunals, que s’han establert a la riba dreta del riu. Requerits per l’emperador, també han assistit Búlgaro, Martino, Iacopo i Hugo, cèlebres doctors en lleis per Bolonya, que han exposat les teories del ressorgit dret romà. Basant-se en aquests principis, Frederic I, després de jurar la pau, ha reclamat una sèrie d’atribucions i drets públics fins ara en poder dels senyors. Els quatre juristes bolonyesos, amb 28 jutges representants de 14 ciutats, han deixat establerts els drets de l’emperador, a conseqüència dels quals el feudalisme i els grans senyors han sofert un fort revés, perquè s’han equiparat els drets comuns als feudataris i s’ha implantat la presència d’un jutge imperial a cada ciutat per tal de recollir els tributs i administrar la justícia.

Altres esdeveniments del 1158

CORONA D’ARAGÓ. Guillem Ramon de Sentmenat-Hostoles, el Gran Senescal, majordom del comte Ramon Berenguer IV de Barcelona, l’ha acompanyat a Osma durant les entrevistes del comte amb el rei Sanç III de Castella.

CORONA D’ARAGÓ. Neix el futur comte Ermengol VIII d’Urgell (=> 1208), fill del comte Ermengol VII, dit el de València.

Edat mitjana segle XII any 1157
Edat mitjana segle XII any 1159
Back To Top
Close search
Cercar