skip to Main Content

Any 1201

18 de febrer . IMPERI SELJÚCIDA. Neix a Tus (Khorasan) el futur filòsof, matemàtic, astrònom, teòleg i metge Nasir al-Din Tusi, Abu Ja’far Muhammad ibn Muhammad ibn al-Hasan Nasir al-Din al Tusi. (=> 1274)

22 de març. POLÒNIA. Mort del duc Iaroslau d’Opole, Jaroslaw Opolski (n. ? v 1150), bisbe de Wroklaw, fill del duc Boleslau I de Silèsia, dit el Llarg (? 1127 – ? 8.12.1201) –de la dinastia Piast–, i de la seva esposa Zwienislawa.

24 de maig. FRANÇA. Mor a Troyes el comte Teobald III de Xampanya (n. ? v 1179), fill segon d’Enric II, el Liberal.

30 de maig. FRANÇA. Neix a Troyes el futur Teobald I de Navarra, dit el Trobador (=> 14.7.1253), fill pòstum del comte Teobald III de Xampanya i de Blanca de Navarra (? 1177 – ? 1229) –filla de Sanç de Navarra i de Constança de Tolosa de Llenguadoc–, que succeeix el seu pare amb el títol de Teobald IV, comte palatí de Xampanya i de Brie.

5 de setembre. FRANÇA. Mor, a conseqüència de la lepra, la duquessa Constança de Bretanya (n. 1161), que ha viscut pacíficament els darrers anys de la seva existència. Seria enterrada a l’església de l’abadia de Villeneuve.

24 de setembre. CORONA D’ARAGÓ. El rei Pere el Catòlic crea l’orde de cavalleria de Sant Jordi d’Alfama.

9 d’octubre. FRANÇA. Neix a Sorbon (Xampanya) el teòleg Robert de Sorbon (=> 15.8.1274), futur capellà de la cort de Lluís IX, que fundaria a París l’escola la Sorbona.

7 de novembre. FRANÇA. Guillem II Talvas, o Guillem III de Ponthieu (? 1179 – ? 1221), 9è comte de Ponthieu i d’Alençon, baró de Saosnois, fill del comte Joan I de Ponthieu i casat amb Alix, germana del rei Felip II August de França, atorga a Ponthoile (Picardia) un privilegi que li garanteix les llibertats comunals. És un privilegi inspirat en el d’Abbeville de l’any 1184, que ha servit de model per a l’elaboració de gairebé tots els altres concedits al Ponthieu.

Altres esdeveniments del 1201

CORONA D’ARAGÓ. L’absis de migjorn de l’església de Santa Maria de Barberà és decorat amb pintures que representen la figura central del Crist a la conca absidal i escenes dels sants Pere i Pau en els registres central e inferior.

CORONA D’ARAGÓ. Fundació a Avinganya (Segrià) del primer convent català de l’ordre mendicant dels trinitaris, destinat a redimir captius. Poc després es crearien els de Lleida, Anglesola i Piera.

CORONA D’ARAGÓ. El rei Pere I de Catalunya-Aragó (II d’Aragó) concedeix règim municipal autònom a Fraga.

CORONA D’ARAGÓ. Maria de Montpeller és repudiada pel seu marit Bernat IV de Comenge, el qual al·lega parentiu. Bernat i Maria havien tingut dues filles.

CASTELLA. El noble Diego López de Haro (? – ? 1238), senyor de Biscaia, trenca el seu vassallatge amb el rei Alfons VIII de Castella, de qui havia estat conseller, i s’acull a la cort de Lleó.

FRANÇA. Neix Alix de Thouars (=> 21.11.1221), filla de la duquessa Constança de Bretanya (? 1161 – ? 5.9.1201) i de Guiu de Thouars.

FRANÇA. Mor el poeta Renaud de Coucy.

FRANÇA. El bisbe Odó inaugura la façana de l’església catedral de Notre-Dame de París.

FLORÈNCIA. La família Mèdici, camperols procedents del poble de Cafaggiolo de Mugello, a la vall del Sieve, s’havien traslladat a Florència, més al sud, conscients de les possibilitats que hi havia per al comerç. Chiarissimo I, fill de Giambuono de Mèdici, esdevé un dels rics de la ciutat, encara que en un segon terme, darrera de les famílies florentines més distingides.

SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. S’obre el pas de Sant Gotard, San Gottardo o Sankt Gotthard al massís dels Alps centrals.

DINAMARCA. El rei Canut VI conquista els territoris germànics de Lübeck i Hamburg.

UCRAÏNA. Neix el futur príncep Daniel, o Danylo, de Galítsia, Volínia i Vladímir (=> 1264), gran duc i rei de Kíev.

Edat mitjana segle XII any 1155
Edat mitjana segle XIII any 1202
Back To Top
Close search
Cercar