skip to Main Content

Any 1202

9 de març. NORUEGA. Mor a Bergen (Hordaland, Vestlandet) el rei Sverre Sigurdsson de Noruega. (n. 1151)

13 de març. POLÒNIA. Mor a Kalisz el duc Miecislau III, dit MieszkoStary o Mieszko el Vell (n. ? v 1126). Germà i successor de Boleslau IV, havia estat príncep de la Gran Polònia entre els anys 1173 i 1177 i, durant un període de guerra civil, el 1190 i el 1194. Brutal i despòtic, va provocar la revolta dels magnats, els quals el van deposar per a substituir-lo –amb dubtós encert– pel seu germà Casimir II.

30 de març. SICÍLIA. Mor a prop de Canale di Pietrafitta (Calàbria) el religiós i escriptor místic Joaquim de Fiore (n. 1130), autor de l'obra Liber concordiae Novi et Veteris Testamenti, teoria de l'Evangeli Etern on es formula una interpretació apocalíptica de la història de la humanitat.

27 de juliol. IMPERI SELJÚCIDA. Les tropes del regne de Geòrgia comandades per David Soslan derroten les del soldà Suleiman II a la batalla de Basian, al nord-est de Erzurum (Anatòlia Oriental, Turquia).

9 de novembre. CORONA D’ARAGÓ. Mor Guillem VIII (n. ?), darrer senyor de Montpeller (el Rosselló).

12 de novembre. DINAMARCA. Mor sense descendència el rei Canut VI de Dinamarca. (n. 1163)

Altres esdeveniments del 1202

CORONA D’ARAGÓ. El comte Ramon Roger I de Foix i el vescomte Arnau I de Castellbò participen en la destrucció de la vila de la Seu d’Urgell i el saqueig dels territoris del bisbat d’Urgell. Ambdós son fets presoners pel comte Ermengol VIII d’Urgell, cosí germà del comte de Foix.

CORONA D’ARAGÓ. El rei Pere I de Catalunya-Aragó, dit el Catòlic, concedeix règim municipal autònom a Cervera.

CORONA D’ARAGÓ. La introducció del dret comú –coordinació del dret romà de Justinià amb l’imperial llombard, el canònic i els usos feudals– a les corts de Cervera, facilita la institucionalització de la condició servil. Apareix el concepte d’home propi i soliu (o sòlid), pagès lligat a una tinença per l’anomenada emfiteusi –relació més ferma que un simple contracte–, per la qual el pagès es veu obligat a donar una redempció, denominada remença, per a poder deixar el mas del senyor.

CORONA D’ARAGÓ. El papa Innocenci III soluciona les antigues disputes entre Roda i Osca i fixa en el riu Cinca el límit occidental de la demarcació episcopal de Roda-Lleida.

IMPERI ALMOHADE. ‘Abd Allah ibn Ta’Allah al-Kumi és nomenat nou valí dels almohades.

CASTELLA. El rei Alfons VIII aprova els usos, costums i privilegis que conformen el fur de la localitat de Madrid.

CASTELLA. Naixement de la infanta Elionor de Castella (=> 1244), futura esposa del rei Jaume I de Catalunya-Aragó, filla del rei castellà Alfons VIII i d’Elionor d’Anglaterra.

NAVARRA. El rei Sanç VII signa un tractat d’amistat i aliança a favor del rei Joan sense Terra d’Anglaterra.

FRANÇA. El rei d’Anglaterra Joan sense Terra s’apodera a Mirabeau (Poitiers) del seu jove nebot Artur I, duc de Bretanya, que s’havia alçat de nou en armes, i l’empresona.

ESTATS PONTIFICIS. Aleix Àngel, fill d’Isaac II, s’escapa de la presó on en tenia el seu oncle l’emperador bizantí Aleix III Comnè, i s’entrevista amb el papa Innocenci III i amb el seu cunyat Felip de Suàbia.

ESTATS PONTIFICIS. S’organitza la quarta croada, que ha predicat el papa Innocenci III. Liderada per Bonifaci I de Monferrato (? v 1150 – ? 1207), marquès de Monferrato, surt des de Venècia.

ESTATS PONTIFICIS. El papa Innocenci III proclama, en la lletra decretal Venerabilem, la sobirania universal de la Santa Seu.

SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. El matemàtic Leonardo Fibonacci o Leonardo Pisano (Pisa v 1170 – ? 1250) escriu Liber abaci –llibre de l’àbac–, que introdueix l’ús a Europa de la numeració aràbiga.

SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. Neix la futura comtessa Margarida II de Flandes i d’Hainaut, Margarida de Constantinoble (=> 10.2.1278), filla del comte Balduí –VI d’Hainaut i IX de Flandes– (? juliol 1172 – Adrianòpolis 9.7.1205), més tard emperador Balduí I de Constantinoble, i de Maria de Xampanya.

IMPERI MONGOL. Temüjin, el futur Genguis Khan (Hentiy, Mongòlia, prop del llac Baikal 1162 – Gansu 18.8.1227), al capdavant d’un poderós exèrcit mongol, destrueix els seus rivals merkits i tàtars.

Edat mitjana segle XIII any 1201
Edat mitjana segle XIII any 1203
Back To Top
Close search
Cercar