skip to Main Content

Any 1210

10 de febrer. ESTATS PONTIFICIS. El papa Innocenci III excomunica l’emperador Otó IV per haver intentat conquistar el regne de Sicília, faltant a la paraula que li havia donat.

5 de maig. PORTUGAL. Neix a Coïmbra Alfons, Alfons III el Reformador (=> 16.2.1279), fill del futur Alfons II i nét del rei Sanç I.

22 de juliol. FRANÇA. Neix a Normandia Joana d’Anglaterra (=> 4.3.1238), futura reina consort d’Escòcia, esposa d’Alexandre II, Alaxandair mac Uilliam (Haddington, Lothian oriental 24.8.1198 – l’illa de Kerrera, Argyll 6.7.1249). Joana és filla de Joan sense Terra d’Anglaterra i d’Isabel d’Angulema.

31 de juliol. FRANÇA. Simó IV de Montfort i l’abat Arnau Amalric havien iniciat el setge del castell i el burg de Menerba (Minerve), situat damunt un escarpament que domina la confluència dels rius Cessa i Brian. El vescomte Guillem IV, senyor de Menerba, els havia ofert obrir-ne les portes en canvi de la vida dels seus conciutadans. L’abat va exigir que fossin cremats vius els càtars que no volguessin convertir-se, però ha estat tota la població la que s’ha negat a abjurar i s’ha encaminat voluntàriament a la foguera.

15 d’octubre. SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. Dietrich I de Hegebach, arquebisbe de Colònia, col·loca la primera pedra del castell Godesburg, que es construeix la ciutat de Bad Godesbert (Rin del Nord-Westfàlia).

Altres esdeveniments del 1210

CORONA D’ARAGÓ. Pere el Catòlic reuneix les corts a Lleida i publica un edicte contra els albigesos.

CORONA D’ARAGÓ. El rei Pere el Catòlic, que ha reunit les seves tropes a Montsó, penetra en terres valencianes i conquista als almohades Ademús, Castellfabib i Sertella, viles que repobla amb aragonesos. Per recompensar l’ajuda rebuda dels cavallers templers, Pere els lliura la ciutat de Tortosa, amb el castell de la Suda i altres baluards.

SUÈCIA. Neix el futur estadista Birger Magnusson, Birger Jarl (=> 21.10.1266), comte de Bjälbo, fill de Magnus Minnesköld de Bjälbo i d’Ingrid Ylva.

Edat mitjana segle XIII any 1209
Edat mitjana segle XIII any 1211
Back To Top
Close search
Cercar