skip to Main Content

Any 1214

22 de gener. FRANÇA. Simó IV de Montfort, dit el Fort, rep del papa Innocenci III, a Narbona, l’ordre de lliurar el rei Jaume I de Catalunya-Aragó a una comissió formada pel cardenal Pere de Benevent, el comte Sanç, el gran mestre de l’orde del Temple, establert a França, el gran prior dels Hospitalaris i un grup de magnats catalans i aragonesos. A causa de la mort de la mare del rei, s’encarrega la tutela al comte Sanç, regent de Provença, fill de Ramon Berenguer IV i oncle de Jaume I. Els seus vassalls confien l’educació del jove rei a Guillem de Mont-rodon (Taradell, Osona v 1170 – ? v 1230), mestre dels templers de Catalunya i Aragó. El conseller Guillem IV de Cervera, que havia anat a Tolosa de Llenguadoc amb el rei Pere per la qüestió albigesa, seria nomenat conseller de Jaume I.

3 d’abril. FRANÇA. El rei Joan sense Terra d’Anglaterra arriba a Llemotges (Llemosí).

5 d’abril. FRANÇA. Joan sense Terra d’Anglaterra, que es troba a Angulema (Guiena), simula tornar a La Rochelle (el Poitou) per tal de fer anar cap al sud l’host del rei francès Felip II August.

18 d’abril. FRANÇA. Els comtes de Tolosa, de Foix i de Comenge es retiren de la lluita contra els croats i se sotmeten al cardenal legat del papa.

25 d’abril. FRANÇA. Neix al castell de Poissy (Illa de França) el futur Lluís IX dit el Sant (=> 25.8.1270), fill del delfí Lluís –més tard rei Lluís VIII el Lleó– i de Blanca de Castella.

20 de juny. ANGLATERRA. La Universitat d’Oxford obté la seva carta constitucional.

20 de juliol. SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. L’exèrcit de la coalició arriba a Valenciennes (Flandes).

27 de juliol. FRANÇA. El rei Felip II August derrota els exèrcits de l’emperador Otó IV i del rei anglès Joan Sense Terra a la batalla de Bouvines (Flandes való). França es converteix en una reconeguda potència dintre d’Europa.

31 d’agost. CORONA D’ARAGÓ. El mestre dels templers, Guillem de Mont-rodon, ha portat el jove Jaume I a Montsó, després que les corts de Catalunya i d’Aragó li hagin prestat jurament, reconeixent-lo com a rei.

31 d’agost. LLEÓ. Aquest mes d’agost ha mort Ferran (n. 1192), primogènit del rei Alfons IX i de la seva primera esposa, Teresa de Portugal.

14 setembre. REGNE LLATÍ DE JERUSALEM. És assassinat a Acre, per un clergue disgustat, el patriarca llatí de Jerusalem, Albert Avogrado. (n. 1149)

5 d’octubre. CASTELLA. Mor a l’aldea de Gutierre Muñoz (Àvila) el rei Alfons VIII de Castella (n. 11.11.1155). El succeeix el seu fill i d’Elionor d’Anglaterra, Enric (? març 1204 – Palència 6.6.1217), que rep el títol d’Enric I de Castella.

31 d’octubre. CASTELLA. Mor a Burgos la reina Elionor d’Anglaterra (n. 13.10.1162), vídua d’Alfons VIII. És enterrada, com ho havia estat el seu marit, al monestir de Las Huelgas (Burgos), del qual ambdós eren fundadors.

4 de desembre. ESCÒCIA. Mor a Stirling (Stirlingshire) el rei Guillem I d’Escòcia, dit el Lleó. (n. ? v 1143)

Altres esdeveniments del 1214

CORONA D’ARAGÓ. El cavaller i jurista Bernat Calbó, o Calvó (Mascalbó, Reus, el Baix Camp 1180 – Vic, Osona 26.10.1243), futur sant Bernat Calbó, assessor de la cúria arquebisbal de Tarragona, ingressa a l’orde cistercenc, al monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia, l’Alt Camp).

CASTELLA. Neix al castell de Calat Yahçob (a l’actual Alcalá la Real, Jaén) el gran literat Ibn Said al-Magribi(=> 1286)

SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. El rei Frederic II Hohenstaufen investeix la casa de Wittelsbach amb el Palatinat.

ANGLATERRA. Neix a Illminster (Somerset) el futur filòsof franciscà Roger Bacon, dit Doctor mirabilis(=> 6.11.1294)

IMPERI BIZANTÍ DE NICEA. L’emperador Teodor I Làscaris signa un tractat de pau amb les tropes llatines de l’emperador Enric I de Constantinoble.

TREBISONDA. Teodor I Làscaris, emperador de Nicea, desposseeix del regne d’Heraclea l’emperador David I Comnè, el qual, refugiat a Sinope, moriria en mans del soldà turc Day Ka ‘Us.

XINA. Després del setge que ha patit durant un any, Zhongdu (avui Pequín), la capital de l’imperi xixia, és ocupada pels mongols de Genguis Khan. L’emperador els paga un gran rescat, abandona la Xina septentrional i es dirigeix a Kaifeng.

Edat mitjana segle XIII any 1213
Edat mitjana segle XIII any 1215
Back To Top
Close search
Cercar