skip to Main Content

Any 1225

31 de març. FRANÇA. Aquest mes de març ha nascut a París la futura santa Isabel de França (=> 23.2.1270), filla del rei Lluís VIII de França i de Blanca de Castella.

20 d’abril. CORONA D’ARAGÓ. El rei Jaume I publica a l’Horta (València) un edicte en el qual ordena al seus súbdits que se l’hi uneixin en l’empresa de conquistar la fortalesa de Peníscola (el Baix Maestrat, Castelló).

5 de juliol. CASTELLA. Les tropes de Ferran III el Sant posen setge a la ciutat musulmana de Jaén, defensada pel noble castellà Álvar Pérez de Castro, que està enemistat amb el rei.

20 de juliol. CASTELLA. Les tropes cristianes aixequen el setge a la ciutat musulmana de Jaén.

28 de juliol. CASTELLA. Ferran III el Sant ocupa la localitat de Martos (Jaén).

31 d’agost. CORONA D’ARAGÓ. Jaume I el Conqueridor ha posat setge a la fortalesa de Peníscola i ha assolat els camps que l’envolten per tal de minvar la resistència dels blocats.

10 de setembre. CORONA D’ARAGÓ. Jaume I fa donació a Ponç de Torrella, bisbe de Tortosa, dels béns del sarraí Zuleyma Bolaham a Peníscola, per tal d’iniciar el patrimoni de la nova església de Santa Maria d’aquesta població.

26 de setembre. FRANÇA. Mor a l’abadia de Fontfreda (Aude, Llenguadoc) l’eclesiàstic Arnau Amalric (n. ?), abat dels monestirs de Poblet i de Cîteux, arquebisbe de Narbona i cap dels legats del papa al Llenguadoc.

28 d’octubre. JAPÓ. Mor a prop de Kyoto el poeta i historiador Jien, o Jichen(n. 17.5.1155)

7 de novembre. SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. És assassinat a Colònia el comte Engelbert II de Berg (n. 1185), sant Engelbert, arquebisbe de Colònia.

Altres esdeveniments del 1225

CORONA D’ARAGÓ. Es funden prepositures al monestir de Santa Maria de l’Estany per tal de millorar la distribució de les rendes i l’atenció de les necessitats dels seus comunitaris.

CORONA D’ARAGÓ. Acaba la construcció de l’església del monestir de Santes Creus.

CORONA D’ARAGÓ. Un plet enfronta els clergues de Santa Maria de Lillet als seus parroquians. Els abats de Sant Pere de la Portella i de Sant Jaume de Frontanyà, nomenats àrbitres, sentencien que els parroquians han de pagar primícia i, en canvi, el paborde de Lillet es veu obligat a revisar contínuament l’altar i tota l’església de Santa Maria.

CORONA D’ARAGÓ. El comte Nunó Sanç I de Rosselló-Cerdanya atorga carta de poblament a la vila de Bellver de Cerdanya (la Baixa Cerdanya), situada sobre el puig anomenat Bello Vedere.

CORONA D’ARAGÓ. L’influent noble Pero Ahonés (? – ? 1226), servidor lleial del rei, no respecta una treva de deu anys establerta entre Jaume I i el governador almohade de València, Abu Sa’id ‘Abd al-Rahman, el moro Seit, i intenta d’apoderar-se de Peníscola (el Baix Maestrat, Castelló). Jaume I s’enfronta a Pero Ahonés, que ha refusat ser lliurat al rei, i s’hi imposa en una lluita cos a cos. El noble aragonès aconsegueix escapar; el persegueixen, a més del mateix Jaume I, Ató de Foces, Blasco i Artal d’Alagó, que l’atrapen i el posen a disposició del rei. Moriria en ser conduït a Burbàguena, la qual cosa produiria un aixecament general a Aragó.

IMPERI ALMOHADE. Neix a València el futur religiós mercedari sant Pere Pasqual. (=> 6.12.1300)

ESTATS PONTIFICIS. Sant Francesc d’Assís, que havia tornat de França malalt i cec, compon l’himne Càntic al germà sol i a la germana aigua.

SICÍLIA. Neix al castell de Roccasecca, prop d’Aquino (Terra di Lavoro), el teòleg Tomàs d’Aquino. (=> 7.3.1274)

IMPERI BIZANTÍ DE NICEA. Neix el futur emperador Miquel VIII Paleòleg o Palaeologus (=> 11.12.1282), fill d’Andrònic Paleòleg.

CALIFAT ABBÀSSIDA DE BAGDAD. Mor el califa al-Nasir (n. ?). El seu fill al-Zahir es proclama el 35è califa de Bagdad.

NAM VIET. Acaba el període Li o Ly, durant el qual el país ha adoptat el budisme, ha consolidat la independència i ha iniciat la política expansionista en perjudici del regne de Txampa. Amb la dinastia Tran que comença al Nam Viet, continuaria el seu creixement cap al sud i la sèrie de repetides lluites contra els txams.

AMÈRICA DEL NORD. Els habitants de la vall del Mississipí s’estableixen als pujols de Moundville.

Edat mitjana segle XIII any 1224
Edat mitjana segle XIII any 1226
Back To Top
Close search
Cercar