skip to Main Content

Any 1227

18 de març. ESTATS PONTIFICIS. Mor a Roma el papa Honori III, Cencio Savelli. (n. 1148)

19 de març. ESTATS PONTIFICIS. El cardenal Ugolino dei Conti di Segni (Anagni, Frosinone, Laci v 1143 – Roma 22.8.1241), bisbe d’Òstia, és elegit 178è papa de l’Església Catòlica amb el nom de Gregori IX .

21 de març. FRANÇA. Neix Carles –el futur Carles I d’Anjou– (=> 7.1.1285), fill del rei Lluís VIII i de Blanca de Castella.

31 de març. CORONA D’ARAGÓ. La Sentència Arbitral d’Alcalà del Bisbe ha posat fi a l’alçament dels barons d’Aragó. Aquest veredicte ha significat el triomf reial.

30 de juny. SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. L’emperador Frederic II ha emprès el camí de Xipre en l’inici de la sisena croada, que es caracteritzaria pels notables guanys dels cristians, no per la força de les armes, sinó per les negociacions.

23 de juliol. IMPERI MONGOL. Mor a Pequín el monjo taoista Qiu Chuji, o Kiu Chang Chung(n. 1148)

1 d’agost. JAPÓ. Mor el governador de la part meridional de l’illa de Kyushu i senyor de la guerra Shimazu Tadahisa, Koremune Tadeyoshi (n. 1179), fundador del clan Shimazu.

12 d’agost. CASTELLA. La Mare de Déu s’apareix en un dia turmentós al pastor Juan Alonso Rivas, que vaguejava per Sierra Morena, i li confia la construcció d’un temple en aquell mateix lloc, en el qual l’any 1287 es començaria a construir –i s’acabaria el 1304– el santuari de Santa Maria de la Cabeza (Jaén).

14 d’agost. CASTELLA. El rei Ferran III el Sant i l’arquebisbe de Roda, col·loquen la primera pedra per a la reedificació de la catedral de Toledo.

18 d’agost. IMPERI MONGOL. Prop de la fi de l’assalt a Ningxia, la capital de Tanguit –gairebé destruïda totalment i passats a espasa la majoria dels seus habitants–, Genguis Khan (n. 1162), que havia emmalaltit durant la campanya, mor a Gansu. L’imperi es divideix entre els seus quatre fills.

11 de setembre. NÀPOLS. El landgravi Lluís IV de Turíngia (n. ?), que participa en la croada de l’emperador Frederic II, mor a Òtranto (Lecce, la Pulla) víctima de la pesta.

11 de setembre. SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. Elisabet d’Hongria, vídua del landgravi Lluís de Turíngia, és nomenada regent i administradora del seus estats durant la minoria de l’hereu Herman. Anteriorment, després d’haver entrat al tercer orde franciscà, Elisabet havia fundat un hospici de pobres a Marburg. Acusada de pròdiga i dissipadora, és apartada del tron pel seu cunyat Enric de Turíngia.

15 de setembre. IMPERI ALMOHADE. Al-Ma’mun, germà del califa Muhammad ‘Abd Allah al-Adil, es fa proclamar califa a Isbiliya.

15 de setembre. IMPERI ALMOHADE. El governador de València, Abu Sa’id ‘Abd al-Rahman, el moro Seit, trenca el seu vassallatge amb el rei Ferran III de Castella i reconeix Al-Ma’mun com a califa.

29 de setembre. ESTATS PONTIFICIS. L’emperador Frederic II és excomunicat pel papa Gregori IX.

30 de setembre. ESTATS PONTIFICIS. Neix a Ascolo Piceno l’eclesiàstic franciscà Girolamo Masci (=> 4.4.1292), futur cardenal bisbe de Palestrina i papa Nicolau IV.

23 de novembre. POLÒNIA. És assassinat a Gasowa, on participava en una assemblea del ducs de la dinastia Piast, el noble Leszek I el Blanc, o Lech I (n. v 1186), duc de Sandomierz i de Cracòvia. Era fill del príncep Casimir II el Just i d’Elena de Kíev.

30 de novembre. CASTELLA. L’exèrcit cristià del rei Ferran III el Sant, amb 500 llancers de Castella comandats per Lope de Haro, conquista la plaça musulmana de Baeza (Jaén). Com que l’ocupació s’ha efectuat el dia de Sant Andreu, s’estableix el costum de fer figurar la creu d’aquest sant, en vermell sobre fons blanc, a les banderes reials.

30 de desembre. CORONA D’ARAGÓ. El rei Jaume I concedeix a Berenguer de Palou, bisbe de Barcelona, les esglésies de les Illes Balears, d’Oriola (el Baix Segura, Alacant) i de Dénia (la Marina Alta, Alacant).

Altres esdeveniments del 1227

CORONA D’ARAGÓ. Jaume I atorga a Barcelona el monopoli de la navegació mediterrània.

CORONA D’ARAGÓ. El conseller reial Guillem IV de Cervera ven a Poblet el castell i la vila de Verdú per tal de prendre part en l’expedició per a la conquesta de Mallorca.

CORONA D’ARAGÓ. D’acord amb la reforma de l’orde benedictí dictada al IV concili del Laterà del 1215, es crea la Congregació Claustral Benedictina Tarraconense, amb seu el monestir de Sant Pau del Camp, de Barcelona, en la qual participen les abadies catalanes, aragoneses, navarreses i de la Rioja.

CORONA D’ARAGÓ. El paborde i el capítol de la Seu de Tarragona renuncien a l’elecció del nou prior del monestir de Sant Miquel d’Escornalbou. El títol passa a l’arquebisbe Aspàreg o Espàrec de la Barca.

ANGLATERRA. El rei Enric III es declara ell mateix major d’edat i apte per al govern.

FRANÇA. Treva en la guerra anglofrancesa.

POLÒNIA. Els cavallers de l’orde teutònic, amb el seu mestre suprem Hermann von Salza, s’estableix a la regió de Kulm, a la riba esquerra del riu Vístula.

JAPÓ. El terrissaire japonès Toshiro, que ha viatjat durant quatre anys per la Xina, en tornar al seu país hi comença la manufactura de la porcellana.

Edat mitjana segle XIII any 1226
Edat mitjana segle XIII any 1228
Back To Top
Close search
Cercar