skip to Main Content

Any 1235

12 de gener. CORONA D’ARAGÓ. Fill de Ramon Amat Llull, un català que ha participat en la conquista de Mallorca i s’hi ha establert, i de la seva esposa Elisabet d’Erill, neix a Palma el futur poeta i prosista, filòsof, místic i missioner Ramon Llull i d’Erill. (=> 29.6.1315)

12 de gener. CORONA D’ARAGÓ. L’infant Pere de Portugal dóna en alou franc al cavaller Pere Ortís la meitat de l’alqueria Corbera, de 7 jovades, i el rafal Abensanx, de 4 jovades, dins el terme de Sineu (Pla de Mallorca).

16 de gener. FRANÇA. Casament de Joan I de Dreux, dit el Pèl-roig, duc de Bretanya (? 1217 – castell de l’Isle 8.10.1286), amb Blanca de Navarra, filla del rei Teobald I de Navarra, comte de Xampanya (Teobald IV), dit el Trobador, i d’Agnès de Beaujeu.

17 de gener. ESTATS PONTIFICIS. El papa Gregori IX, des de Perusa (Úmbria), autoritza solemnement els mercedaris –membres de l’orde de la Mercè fundat per sant Pere Nolasc, que s’havia convertit en una organització militar–, però només perquè siguin un institut religiós amb l’activitat principal d’alliberar captius.

29 de gener. CORONA D’ARAGÓ. El procurador Bernat d’Ebrines, o Ebrinis, dóna en alou a Bernat Sabater, de Manresa o Llorito (pla de Mallorca), una jovada de terra a l’alqueria Benigalip.

5 de febrer. CORONA D’ARAGÓ. Les tropes comandades per Guillem de Montgrí, arquebisbe electe de Tarragona, conquisten Xèrica (l’Alt Palància, Castelló).

8 d’agost. CORONA D’ARAGÓ. L’expedició catalanoaragonesa, reforçada per tropes de l’infant Pere de Portugal i del comte Nunó Sanç I de Rosselló-Cerdanya i comandada per l’arquebisbe electe de Tarragona, Guillem de Montgrí, venç la resistència dels sarraïns que defensaven la fortalesa d’Eivissa (les Balears) i completa la conquesta de l’illa –i també la de Formentera– per al rei Jaume I.

31 d’agost. CORONA DE CASTELLA. El rei Ferran III, que després d’anar a Gata el mes de desembre –des d’on va realitzar expedicions contra els musulmans per Jaén i Arjona–, havia tornat a Toledo, ha passat tot seguit a Burgos.

2 de setembre. CORONA D’ARAGÓ. Casament a Barcelona del rei Jaume I el Conqueridor amb Violant (Hongria 1216 – Osca 9.10.1251), filla del rei Andreu II d’Hongria.

5 de setembre. SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. Mor a Colònia (Rin del Nord-Westfàlia) el duc Enric I de Brabant, dit el Guerrer(n. 1165)

4 d’octubre. CORONA D’ARAGÓ. Bernat d’Olzet obté la concessió d’establir un molí a Son Bibiloni (Mallorca).

26 d’octubre. HONGRIA. Mort a Buda del rei Andreu II (n. 1175). És succeït pel seu fill Béla IV (Hongria 1206 – Hongria 3.5.1270).

2 de novembre. ANGLATERRA. Neix al castell de Haughley, prop de Stowmarket (Suffolk), el noble Enric d’Almain (=> 13.3.1271), fill de Ricard de Cornualla, comte de Cornualla i més tard rei dels Romans, i d’Isabel Marshal.

5 de novembre. CORONA DE CASTELLA. Mor a Toro (Zamora) la reina Beatriu de Suàbia (n. 1205), esposa de Ferran III.

21 de novembre. CORONA D’ARAGÓ. L’infant Pere de Portugal fa donació a l’Església de Mallorca d’una desena part dels seus dominis.

Altres esdeveniments del 1235

CORONA D’ARAGÓ. El rei Jaume I col·loca els monestirs i els ordes del Temple i de l’Hospital sota la protecció reial.

CORONA D’ARAGÓ. L’arquebisbe de Saragossa sentencia a Barcelona l’adjudicació del castell de Peníscola (el Baix Maestrat, Castelló) al rei Jaume I de Catalunya-Aragó.

CORONA D’ARAGÓ. Neix a Barcelona el futur mercader, armador i militar Ramon Marquet Rubí. (=> 1302)

CORONA D’ARAGÓ. La vila de les Coves de Vinromà (la Plana Alta, Castelló), d’origen musulmà, és conquerida pel rei Jaume I, que la cedeix al noble aragonès Balasc d’Alagó.

FRANÇA. Alçaments contra la inquisició a Albí, Narbona i Tolosa de Llenguadoc, llocs de tradició religiosa herètica.

FRANÇA. Revolta urbana contra els impostos a Arràs, capital del comtat d’Artois, que havia passat al ducat de Borgonya.

ESTATS PONTIFICIS. El papa Gregori IX, després d’un rigorós examen, canonitza santa Elisabet d’Hongria.

ESTATS PONTIFICIS. Neix a Viterbo (Laci) la futura religiosa santa Rosa de Viterbo. (=> 6.3.1252)

SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. Rebel·lió del rei Enric VII de Germània contra el seu pare, l’emperador Frederic II. L’emperador, que es trobava lluny de Germània, es presenta ràpidament i sufoca la desobediència. Enric VII és perdonat. Més tard, però, en intentar fugir, el seu pare el confinaria a Heidelberg.

SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. Es promulga la Pau pública de Magúncia, primera llei imperial en llengua germànica.

SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. S’han iniciat les obres de construcció de les catedrals de Frankfurt, Friburg i Marburg.

TREBISONDA. Joan I (? – ? 1238) es proclama emperador Comnè de Trebisonda.

IMPERI MONGOL. El khan Ögödei comença la fortificació de la capital de l’imperi mongol, Karakorum, i d’aquesta manera converteix un campament militar en una gran ciutat emmurallada.

IMPERI ALMOHADE. Mor l’almoràvit Yahya ibn Ishaq ibn Muhammad ibn Ganiya al-Masufi (n. ?), resistent antialmohade al Nord d’Àfrica.

Edat mitjana segle XIII any 1234
Edat mitjana segle XIII any 1236
Back To Top
Close search
Cercar