skip to Main Content

Any 1249

16 de febrer. FRANÇA. El dominicà André de Longjumeau (? – ?), explorador i diplomàtic, és enviat pel rei Lluís IX, com a ambaixador seu, per a entrevistar-se amb el Khan dels Mongols.

25 de març. REGNE LLATÍ DE JERUSALEM. Mor a Nicòsia (Xipre) el noble francès Pierre de Vendôme, comte de Vendôme (n. v 1200), que formava part de l’expedició del rei Lluís IX el Sant a Terra Santa en la setena croada.

25 de juny. CORONA D’ARAGÓ. Repoblació cristiana de Peníscola (el Baix Maestrat, Castelló). Per tal de tenir més segur el castell i d’evitar sorpreses i deslleialtats, Jaume I dóna a Guillem II de Montcada la vila i el castell. A més, el rei fa diverses concessions a tot el terme de Peníscola, a condició que els beneficiaris hi fixin la residència i venguin les propietats que tinguin a altres indrets. Les cases i vinyes dels musulmans són lliurades a Domènec de Vallfogona d’acord amb aquesta condició.

5 de juliol. CORONA D’ARAGÓ. Un privilegi del rei Jaume I disposa que els esclaus arribats a Mallorca obtindran la llibertat. Un altre concessió reial és que la gent de Mallorca pugui resoldre a l’illa els seus plets.

6 de juliol. CORONA D’ARAGÓ. Jaume I atorga el privilegi de netejar i refer Portopí (Ponent, Palma) als jurats de Mallorca.

6 de juliol. ESCÒCIA. Mor a l’illa de Kerrera (Argyll) el rei Alexandre II, Alaxandair mac Uilliam (n. 24.8.1198). El succeeix el seu fill –i de la seva segona muller Maria de Coucy– Alexandre, que puja al tron amb el nom d’Alexandre III (? 4.9.1241 – prop de Kinghorn, Fife 19.3.1286).

7 de juliol. CORONA D’ARAGÓ. Jaume I decideix des de València el funcionament institucional de Mallorca com un únic municipi, regit per la Universitat. Estableix la constitució dels sis jurats que han d’administrar l’illa i disposa, en una breu clàusula afegida al final, que un d’ells ha de ser cavaller. D’aquesta manera s’imposa una distribució normal dels sis jurats en un cavaller, dos ciutadans, dos mercaders i un menestral.

9 de juliol. JAPÓ. Neix Kameyama TennoTsunehito, futur 90è emperador del Japó. (=> 4.10.1305)

27 de setembre. FRANÇA. Mor a Millau (el Llenguadoc) el comte Ramon VII el Jove de Tolosa (n. juliol del 1197). Deixa com a hereva universal la seva filla Joana, casada amb Alfons de Poitiers, germà del rei Lluís IX de França.

Altres esdeveniments del 1249

CORONA D’ARAGÓ. El rei Jaume I accepta l’existència a Barcelona d’un consell format per quatre paers, assessorats per vuit consellers. Es tracta d’una nova estructura bàsica per al govern municipal de la ciutat.

CORONA D’ARAGÓ. Es funda a Tarragona un convent franciscà de l’orde de les clarisses.

CORONA D’ARAGÓ. S’estableixen els primers pactes entre l’abat Guiu del monestir de Sant Pere de Camprodon i el rei Jaume I per tal de crear la vegueria de la Ral, els quals acabarien amb la venda de la Vila de Baix al rei.

CORONA D’ARAGÓ. El rei Jaume I atorga carta de poblament a la vila de Xèrica, situada a l’Alt Palància (Castelló).

CORONA D’ARAGÓ. Jaume I atorga el privilegi que totes les causes civils o penals siguin resoltes a la ciutat de Palma i estableix a l’illa el mercat dels dissabtes.

CORONA D’ARAGÓ. El rei Jaume I atorga privilegis per a l’establiment dels jueus al regne i admet el seu accés als gremis.

CORONA D’ARAGÓ. Jaume I prohibeix exportar cavalls de Mallorca.

CORONA D’ARAGÓ. S’estableix la primera església de Consolació a la vila de Sant Joan (Pla de Mallorca).

PORTUGAL. El rei Alfons III conquista la ciutat de Faro, capital de l’Algarve, en poder dels àrabs. Amb la incorporació al regne de la regió de l’Algarve finalitza l’expansió portuguesa a la Península Ibèrica.

SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. Neix el futur Frederic I, marcgravi de Baden i duc d’Àustria i Estíria (=> 29.10.1268), únic fill del marcgravi Herman VI i de Gertrude d’Àustria.

SACRE IMPERI ROMANOGERMÀNIC. Neix a Le Bourget-du-Lac (Savoia) el futur comte Amadeu V de Savoia, dit el Gran (=> 16.10.1323), fill de Tomàs II de Savoia i de Beatriu Fieschi.

ESCÒCIA. Neix Joan Balliol, Baliol o Bailleul (=> 25.11.1314), futur rei d’Escòcia, fill de Joan Balliol –regent durant la minoritat del rei Alexandre III–.

SUÈCIA. Els suecs estenen el seu domini fins a Finlàndia en ocupar els seus territoris.

TUNÍSIA. Mor el califa hàfsida Abu Zakariya’ Yahyà ibn ‘Abd al-Wahid (n. 1203). És succeït pel seu fill Abu ‘Abd Allah Muhammad I al-Mustansir ibn Yahya (? – ? 1277 ), més conegut com Al-Mustansir o Muhammad I al-Mustansir.

EGIPTE. Els cavallers de la setena croada, amb el rei francès Lluís IX el Sant al capdavant, desembarquen a Egipte i ocupen Damiata, Damieta Damietta, al delta del Nil.

Edat mitjana segle XIII any 1248
Edat mitjana segle XIII any 1250
Back To Top
Close search
Cercar