skip to Main Content

Tercer mil·leni 22 d’octubre

2002. ESPANYA. L’etarra penedit Juan Manuel Soares Gamboa –nascut a Bilbao (Biscaia) el 20 de març de 1953–, conegut per el Riojano quan era militant i que havia estat condemnat a més de 1.500 anys de presó com a autor de 16 assassinats entre els anys 1980 i 1986, gaudeix durant sis dies del primer permís penitenciari després del seu ingrés a la presó de Soto del Real (Madrid) el 1995, procedent de la República Dominicana. Des de fa dos anys compleix la condemna a Logronyo.

2002. ESPANYA. Mor a València l’exjugador i entrenador de futbol Bernardino Pérez Elizarán, Pasieguito. Havia nascut fa 77 anys a Hernani (Guipúscoa).

2002. ALEMANYA. El polític socialdemòcrata Gerhard Schröder és reelegit canceller pel Parlament alemany.

2004. ESPANYA. Felip de Borbó entrega els premis Príncep d’Astúries en la cerimònia celebrada al teatre Campoamor d’Oviedo. La convicció que és possible un món menys amenaçat i més just constitueix l’eix del discurs pronunciat pel príncep. Han estat guardonats en la 24a edició del certamen el guitarrista Paco de Lucía, que rep el premi de les arts; l’economista estatunidenc Paul Krugman –nascut a Nova York el 28 de febrer del 1953–, que rep el de ciències socials; l’escriptor Claudio Magris –nascut a Trieste (Itàlia) l’any 1939–, el de les lletres; els científics J. Folkman, Joan Massagué i Solé, B. Vogelstein, R. Weinberg i T. Hunter, el d’investigació científica i tècnica; el Camí de Santiago, el de la concòrdia; el programa Erasmus de la Unió Europea, el de cooperació internacional; el periodista francès Jean Daniel, el de comunicació i humanitats, i l’atleta marroquí Hixam el Guerruj, el de l’esport.

2005. ALEMANYA. Mor a Berlín el futur Fritz Köthe (n. 26.9.1916), pioner del pop art alemany.

2005. ESTATS UNITS. Mor a Nova York l’escultor i pintor francès Armand-Pierre Fernandez, Arman. (n. 17.11.1928)

2005. MÈXIC. Els vents i les pluges de l’huracà Wilma destrueixen gran part de Cancún. Estancat a la zona més turística de Mèxic, ocasiona unes inundacions sense precedents.

2006. COREA DEL SUD. Mor a Mapo-gu (Seül) el polític Choi Kyu-hah, o Kyu-ha (n. 16.7.1919), 4t president de Corea del Sud.

2006. ESTATS UNITS. Mor a Providence (Rhode Island) l’actor més petit del món –54 centímetres d’estatura–, el dominicà Nelson de la Rosa. (n. juny 1968).

2010. ESPANYA. Mor a Barcelona el jurisconsult i criminalista Octavio Pérez-Vitoria Moreno. (n. 1912)

2010. ESPANYA. El príncep Felip de Borbó entrega els premis Príncep d’Astúries d’aquest any, en la tradicional cerimònia que té lloc al teatre Campoamor d’Oviedo. Són els següents: -La Transplantation Society i l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) espanyola obtenen el premi de cooperació internacional ; l’escultor estatunidenc Richard Serra –nascut a San Francisco (Califòrnia) el 2 de novembre de 1939–, d’arrels espanyoles, rep el premi de les arts; els neurobiòlegs David Julius –nascut l’any 1955 a Brighton Beach (Brooklyn, Nova York, Estats Units)–, Linda R. Watkins –nascuda a Norfolk (Virgínia, Estats Units) l’any 1954–, i Baruch Minke –nascut a Tel Aviv (Gush Dan, Israel) l’any 1940–, el d’investigació científica; l’escriptor libanès Amin Maalouf, el de lletres; Mans Unides, institució de l’Església catòlica, el de concòrdia; l’equip arqueològic dels Guerrers i Cavalls de Terracota del Mausoleu de Qinshihuang, a Xi’an (Xina), el de ciències socials; els sociòlegs Alain Touraine –nascut a Hermanville-sur-Mer (Calvados, Baixa Normandia, França) el 3 d’agost de 1925– i Zygmunt Bauman –nascut a Poznan (Polònia) el 19 de novembre de 1925– són premiats amb el de comunicació, i la selecció nacional espanyola de futbol, campiona del món, aconsegueix el dels esports.

2011. ESPANYA. Mor a l’Hospital Puerta de Hierro de Majadahonda (Madrid), a causa d’una broncopneumònia, el torero Antonio Chenel y Albadalejo, Antoñete. (n. 24.6.1932)

2011. ALGÈRIA. Una organització armada segresta dos cooperants espanyols –Ainhoa Fernández de Rincón, una madrilenya de 32 anys, i Enric Gonyalons, un mallorquí de 36 anys– i una italiana, que treballaven amb sahrauís refugiats en un campament de Rabuni (Tindouf).

2011. ESTATS UNITS. Mor en un hospital de la ciutat de Nova York, a conseqüència d’un càncer de còlon, el príncep Sultan ibn Abd-al-Aziz al-Saüd, صاحب السمو الملكي الأمير سلطان بن عبدالعزيز آل سعود (n. 5.1.1928), príncep hereter i viceprimer ministre d’Aràbia Saudita, ministro de la defensa i d’aviació civil i inspector general del regne, 18è fill d’Abd-al-Aziz ibn Saüd.

2013. ESPANYA. La historiadora, comissària i crítica de l’art Sílvia Muñoz d’Imbert –nascuda a Barcelona l’any 1973– és nomenada nova directora del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) a proposta del conseller de la Generalitat Ferran Mascarell.

Tercer mil·leni 21 d'octubre
Tercer mil·leni 23 d'octubre
Back To Top
Close search
Cercar